Zubni implanti

Zubni implant je titanijumski šraf koji se ugraduje u kost vilice i srasta sa njom, a služi kao zamena za koren izgubljenog ili nedostajuceg zuba.Ugradnja implanta je vrlo fina hirurgija, sam oporavak traje kratko ali da bi se implant uspešno primio, potrebno je da uslovi u ustima kao i zdravlje pacijenta budu više nego dobri. Ovde možete pročitati u kojim okolnostima je ugradnja implanta kontra-indikovana.Postupak ugradnje implanta odvija se na sledeći način i ovim redom:
1. Prva faza je uvid u kvalitet i kvantitet zubne kosti što se utvrđuje uz pomoć 3D snimka. Ukoliko zubar kostatuje da postoji deficit kosti, odnosno da kost ne može da podrži implant, potrebno je najpre uraditi transplataciju kosti. Naše pacijente koji dolaze iz inostranstva unapred obaveštavamo o tome i u skladu sa tim pravimo plan terapije. Ukoliko se utvrdi da kost može da podrži implante, zubar utvrđuje veličinu implanta koji će se postaviti i najidealniju poziciju istog. Naravno, ukoliko postoje naznake bolesti desni ili krvarenja, potrebno je prvo to zalečiti.
2. Druga fazaDruga faza podrazumeva ugradnju implanta. Postupak je bezbolan, radi se pod lokalnom anestezijom i traje u proseku 30 minuta. Zubar će Vam nakon intervencije prepisati lek protiv bolova koji ćete piti po potrebi mada su dosadašnja iskustva pacijenata pokazala da je više reč o maloj neprijatnosti nego o bolu. Ugradnja implanta je bezbolnija od vađenja zuba.
3. Treca faza Zatim nastupa period osteo-integracije, odnosno srastanja implanta sa kosti, što traje između 2 i 4 meseca. Tokom ovog perioda pacijent će nositi privremeno protetsko rešenje.